Clubkampioenschappen jeugd 2017

14 deelnemers, 3 podiumplaatsen en 1 clubkampioen. Dat waren afgelopen zondag de ingrediënten van de clubkampioenschappen bij de jeugd. Titelverdedigster Marije Laan was niet aanwezig om haar titel te verdedigen dus stond bij de start van het toernooi al vast dat er een nieuwe clubkampioen zou komen. De veertien deelnemers waren naar rating verdeeld over een A en een B poule. De nummers 1 t/m 4 zouden zicht plaatsen voor de kwartfinale, waarna de winnaars logischerwijs de halve finale zouden bereiken en van daaruit doorstromen naar de finale of de troostfinale.

 

Poule A:                                    Poule B:

Sven Homan                               Jelle Timmer

Jordy Oudt                                   Sem Koster

Rubin Geerling                            Pieter Stoop

Romy Bakker                               Stijn Stroomer

Kasper Kager                              Huub Vreeker

Kénan Compas                           Zhong Brinkman

Shervin Kaandorp                      Julia Kager

 

In de poulefase van poule A was er in de eerste ronde al een kleine verrassing, Kasper wist Romy met 0-3 te verslaan en leek een belangrijke stap te zetten richting de kwartfinale. Jordy en Rubin wonnen eenvoudig van Kenan en Shervin en deden wat ze moesten doen. Sven startte het toernooi in de tweede ronde met een zege op Shervin, Rubin versloeg Kasper en Romy zette Kenan opzij. Ronde drie, Jordy won van Kasper in drie games waarna Sven met enige moeite in vijf games van Kenan wist te winnen. Romy versloeg in vier games Shervin en leek na een stroeve start haar ritme te hebben opgepakt. Halverwege de poule wonnen de nummers een, twee en drie uit de poule hun wedstrijden waardoor ze al zo goed als zeker waren van een plekje bij de laatste vier. Sven won eenvoudig van Romy en leek op weg naar een uitschakling. Kenan boekte zijn eerste overwinning door van Shervin te winnen. Door een hogere plaats in de poule zou afhankelijk van de resultaten in de andere poule een ‘makkelijkere’ tegenstander uit de koker komen dus wilden Jordy en Rubin de onderlinge confrontatie graag winnen. Met driemaal 11-9 was wist Jordy de partij binnen te halen en was bij een eventuele gelijke stand onderling beter. Shervin zette in zijn laatste wedstrijd alles op alles om de nul score van het bord te poetsen maar moest in vijf games toch de zege aan Kasper laten. Romy pakte haar laatste kans en won met 3-0 van Jordy en was daar nog een mogelijkheid om toch door te dringen tot de kwartfinale. Rubin was ondertussen in een zeer spannende vijfsetter de als eerste geplaatste Sven de baas en moest in de laatste ronde van Romy winnen om als eerste te eindigen in de poule. Diezelfde Romy moest van Rubin winnen om alsnog door te gaan naar de kwartfinale. De eerste wedstrijd van de laatste ronde was een prooi voor Kasper die van Kenan won en in de wachtkamer plaats moest nemen om Romy van Rubin zou winnen. Romy was vastberaden te winnen en zetten een goede stap door een 2-0 voorsprong te nemen in games. Rubin daarentegen liet zich niet van de wijs brengen en wist met tweemaal 9-11 de stand weer gelijk te trekken. Beide zaten er pittig doorheen maar er moest een winnaar komen en met 11-7 was het Romy die de vrouwelijk eer hooghield door zich gelijk als tweede te plaatsen voor de kwartfinale. Sven en Jordy mochten gaan uitmaken wie er eerste in de poule zou worden en dus de nummer vier uit poule B zou treffen. Sven speelde solide in vier games naar de overwinning en plaatste zich als nummer één van poule A. Jordy, Rubin en Romy kwamen alle vier op vier punten uit, maar doordat Romy van zowel Jordy als Rubin had gewonnen plaatste ze zich als nummer twee. Jordy was daardoor onderling beter als Rubin waardoor Jordy derde werd en Rubin als laatste door ging naar de kwartfinale.

 

In poule B waren het Sem en Julia die de poule opende, Sem won simpel met 3-0. Ook Pieter won eenvoudig van Zhong en Stijn won in vier games van Huub. Jelle liet in zijn eerste wedstrijd in drie games maar negen punten aan Julia en was zijn route naar de kwartfinale goed gestart. Huub wist van Pieter een gamepje af te snoepen maar daar bleef het bij. Zhong wist Stijn de eerste game aftenemen maar daarna was het Stijn die de wedstrijd in vier games naar zich toe trok. De vorm van Sem was ook goed te noemen en wist Huub met maar zeven tegen punten op zij te zetten. Jelle won ook in ‘straight sets’ van Zhong. Na Sem en Jelle wist Stijn ook zijn derde wedstrijd te winnen. In de vierde ronde wisten Jelle, Sem en Pieter hun wedstrijden tegen Huub, Zhong en Julia simpel te winnen. De eerste vier waren dus al door en mochten onderling gaan uitmaken wie welke positie in de poule zou gaan opeisen. Jelle moest tegen Stijn voor het eerst deze dag een game afstaan maar won wel, Sem kwam drie keer dicht bij game winst tegen Pieter maar Pieter troefde Sem in drie games af. Een van de duels om de zogeheten keizersbaard was er een tussen Zhong en Julia. Zhong bracht het eerste punt op papier. Huub was in de zesde ronde ook van de nul af door Julia in vier games te verslaan. Sem rechtte na de nederlaag tegen Pieter de rug en was in drie games Stijn de baas. Jelle kwam tegen Pieter geen moment in de problemen en stevende rechtstreeks af op poule winst. Zhong wist na de overwinning op Huub zijn puntentotaal naar twee overwinningen te brengen en werd vijfde in de poule voor Huub en Julia. Pieter stelde tegen Stijn zijn tweede plaats veilig waarna Sem na de nederlaag tegen Jelle als derde eindigde.

 

Kwartfinales:

Sven Homan – Stijn Stroomer

Doordat Sven als eerste eindigde trof hij de nummer vier van poule B Stijn, Sven kende weinig moeite met Stijn en won met 11-7, 11-7 en 11-4 van Stijn en plaatste zich als eerste voor de halve finale.

 Jordy Oudt – Pieter Stoop

De pupillen kennen elkaar door en door en een vijfsetter was bijna een zekerheidje. Pieter startte sterk en blies Jordy met 2-11 in de eerste game van tafel. Een zware tik maar Jordy zette orde op zaken door de tweede game met 11-9 te winnen. Het was echter Pieter die de derde game weer naar zich toe wist te trekken met 7-11. En zoals voorspeld mondde deze wedstrijd uit in een beslissende vijfde game na de 11-5 zege van Jordy in de vierde game. In de vijfde was het Jordy die steeds een paar punten voorsprong had en wist dit niet meer uit handen te geven en won de vijfde game met 11-7.

Romy Bakker – Sem Koster

Vechter Sem moest het de weg naar de halve finale van Romy zien te blokkeren. In een spannende eerste game was te zien dat Sem zich altijd goed optrekt aan het niveau waar tegen hij speelt. De overwinning in de eerste game was dichtbij voor Sem maar Romy ging er met 12-10 mee aan de haal. De tweede game schroefde Romy het niveau nog een tandje bij en wist met 11-7 de tweede game binnen te halen. Het verzet van Sem leek gebroken en Romy speelde sterk door en won de derde game met 11-4

Rubin Geerling – Jelle Timmer

Jelle die vrij eenvoudig door de poule was gerold moest het opnemen tegen de nummer vier uit poule A maar wel van de nummer één uit de poule had gewonnen. Een mooi pot lag in het verschiet. Een mooie wedstrijd waarbij Jelle diegene was die aanviel en Rubin als een muur alles maar terug blokte. Rubin won de eerste game nipt met 12-10, de tweede was het blok van Rubin soevereinen blokte Jelle een 11-5 nederlaag in de tweede game. In de derde game wist Jelle met zijn spinballen de ruimte op tafel te vinden en wist de derde game met 5-11 te winnen. Het spelbeeld bleef ongewijzigd en Jelle had na de derde game vertrouwen getankt, en dat bleek uit de cijfers van de vierde game; 8-11. Ook hier een beslissende game, de ‘comeback’van Jelle had hem een enorme boost gegeven en trok met 4-11 de laatste game naar zich toe.

Halve finales:

Sven Homan – Jordy Oudt

Waar Sven in de kwartfinale weinig moeite had met Stijn leek de pijp bij Jordy leeg, mede door het goede spel van Sven kwam Jordy er nauwelijks aan te pas. Solide won Sven met 11-4, 1-8 en 11-8 was Sven als eerste geplaatst voor de finale en was Jordy veroordeeld tot het spelen van de troostfinale.

Romy Bakker – Jelle Timmer

Door en door kennen ze elkaar en vooraf was niet te voorspellen wie de finale tegen Sven zou gaan spelen. Het was Romy die de eerste game met 11-5 binnenhaalde, maar Jelle gelijk de stand weer gelijk trok door met 6-11 de tweede game te winnen. Lange rally’s en mooie punten tijdens deze titanenstrijd, en het was Jelle die op één game van de overwinning kwam door de derde game met 9-11 te winnen. Romy moest nu de stand gelijk trekken om in de wedstrijd te blijven, en zoals zovaak met Romy ging ook deze wedstrijd worden beslist in een vijfsetter doordat ze met 11-9 de vierde game won. In de vijfde game was de spanning voelbaar, de hele game ging ze gelijk op zelfs tot 9-9-. De kantine keek ademloos naar deze ontknoping, die Jelle uiteindelijk met 9-11 naar zich toe trok. Winst en verlies zo dicht bij elkaar, Romy moest na deze domper de tranen omzetten in energie om nog eenmaal te vlammen in de troostfinale tegen Jordy. Jelle kon zich opmaken voor de finale tegen Sven.

Troostfinale

Jordy Oudt – Romy Bakker

Hoewel de teleurstelling voor Romy groter leek wist ze de juiste knop om te zetten en vastberaden een beker mee naar huis te nemen. Met 5-11 en 7-11 was het podium dichtbij. Jordy wist nog eenmaal zijn rug te rechten door de derde game met 11-6 te makken, maar Romy was ontketende en na het maken van het winnende punt (8-11) was daar een vreugdekreet tot in Enkhuizen hoorbaar. Jordy had zich vandaag kranig geweerd en mocht zeker tevreden zijn met de vierde plaats, Romy kon met een stralende glimlach het podium betreden.

Finale

Sven Homan – Jelle Timmer

Een uitverkocht huis was het niet maar in een goedgevulde kantine konden Sven en Jelle zich opmaken voor de finale die zelfs ‘live’ in de huiskamers was te volgen. Een wedstrijd tussen twee aanvallende spelers beloofde spektakel. Het was Sven die het initiatief nam en met 13-11 de eerste game won. De rally’s werden langer en de punten beter, Jelle won de tweede game met 8-11 en bracht de stand op 1-1. In de derde game ging het opnieuw gelijk op tot 10-10 en zelfs bij 12-12 was de winnaar van de derde nog niet bekend. Daarna was het Jelle die een gat van twee punten wist te slaan en met 12-14 nog een game verwijderd was van de titel. Sven bleef de rust zelve en liet op sommige moment wel iets van emotie zien maar straalde uit van ik ga winnen. Opnieuw ging de hele game gelijk op, en opnieuw werd het 10-10. Sven had op dat moment al een matchpoint weg gewerkt en moest dat nogmaals doen nadat Jelle op 10-11 was gekomen. Jelle serveerde slim en wist het punt binnen te halen en zichzelf te kronen tot clubkampioen 2017! Daarmee treed hij in de voetsporten van zijn nichtje Michelle Timmer die in 2009 de titel won.

De nummers één en twee plaatste zich automatisch voor de clubkampioenschappen voor de senioren, waarna Romy en Jordy een ‘Golden ticket’ in ontvangst mochten nemen en ook waren verzekerd van deelname aan de senioren clubkampioenschappen.

 

Uitslag clubkampioenschappen 2017

  1. Jelle Timmer
  2. Sven Homan
  3. Romy Bakker
  4. Jordy Oudt

 

Verslag clubkampioenschappen jeugd 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.